Frysetørking er en prosess der matvarer fryses ned til svært lave temperaturer, og deretter fjernes vannet ved vakuum. Denne prosessen bevarer næringsstoffene i maten bedre enn andre konserveringsmetoder, som for eksempel koking eller steking.

Her er de tre trinnene i frysetørkingsprosessen:

  1. Frysing: Matvaren fryses ned til en temperatur på mellom -40 og -70 grader celsius. Dette gjør at vannet i matvaren fryser til is.
  2. Sublimering: Matvaren plasseres i et vakuumkammer. Vakuum reduserer trykket i kammeret, noe som gjør at isen i matvaren går direkte fra fast form til gassform (sublimering).
  3. Tørking: Kammeret varmes opp til en temperatur på mellom 20 og 40 grader celsius. Dette fordamper eventuell gjenværende fuktighet fra matvaren.

Frysetørkede matvarer er lette og holdbare. De kan lagres i romtemperatur i flere år uten å bli dårlige hvis de oppbevares tørt og kjølig.